Plesman Optiek

Met de mooie lente- en zomerdagen in het vooruitzicht willen we zo snel mogelijk genieten van de zon. Het is algemeen bekend dat zonnestralen schadelijk zijn voor de huid. Maar beseffen we ook voldoende dat zonlicht even gevaarlijk kan zijn voor onze ogen? Bij langdurige blootstelling aan de zon zonder bescherming kunnen UV-stralen belangrijke en blijvende schade aanbrengen aan de ogen. Plesman Optiek, Contactlenzen & Optometrie op de Dr. Plesmanlaan in Maarssen adviseert een goede zonnebril met glazen die UV-straling filteren. Dit is noodzakelijk om schade aan de ooglens en het hoorn- en netvlies te voorkomen.
De zon is de belangrijkste energiebron op aarde. De enorme hoeveelheid energie die de zon afgeeft bereikt de aarde in de vorm van straling. Ons menselijk oog ziet alleen het zichtbare licht, maar er is ook onzichtbare straling, zoals infrarood (warmte) en ultraviolet (UV). Het zichtbare deel van zonlicht is het minst schadelijk voor onze ogen. Het onzichtbare licht daarentegen kan wel schadelijk worden als we er zonder bescherming langdurig aan worden blootgesteld. Ons oog kan deze schadelijke stralen namelijk niet tegenhouden.

Gevaren van UV-straling Plesman Optiek & Optometrie Maarssen
UV-stralen zijn het meest schadelijk voor onze ogen.Er zijn drie categorieën te onderscheiden. UV C-stralen zijn het gevaarlijkst maar worden vrijwel allemaal door de ozonlaag tegengehouden. UV B-stralen worden door de ooglens geabsorbeerd. En dan zijn er nog de UV A-stralen die het grootste gevaar vormen voor onze ogen. De intensiteit van de UV-straling is afhankelijk van meerdere factoren. De schadelijke invloed van UV varieert bijvoorbeeld per seizoen en het tijdstip van de dag; vooral in de zomer tussen 12 en 16 uur moet u oppassen. Ook de geografische plaats (de straling is intenser in een warm en droog klimaat) en de hoogte waar we ons bevinden (hogerop in de bergen is er meer UV-straling) spelen een belangrijke rol.
In de volle zon kunnen we onze ogen bijna niet openhouden. We knijpen ze automatisch dicht om onze ogen tegen het felle licht te beschermen, maar dit biedt onvoldoende bescherming. Daarom kunt u last hebben van veelvoorkomende ongemakken zoals tranende, brandende ogen en zelfs hoofdpijn na een dagje zonnebaden in fel zonlicht zonder goede bescherming van de ogen.
Duurzame onbeschermde blootstelling aan intense UV-stralen verzwakt de ogen en brengt soms onherstelbare schade toe. Behalve een versnelde veroudering van de ogen kan blijvend oogletsel ontstaan. Bekende voorbeelden hiervan zijn cataract (dit kan vijf tot tien jaar vroeger optreden dan normaal), bindvliesontsteking of macula degeneratie (AMD) met blindheid als extreem gevolg.

Crizal-zonneglazen verminderen hinderlijke reflecties
Het is duidelijk dat een goede zonnebril essentieel is voor de bescherming van onze ogen tegen schadelijke zonnestralen. Het dragen van een zonnebril is niet alleen belangrijk wanneer de zon volop schijnt, maar ook tijdens bewolkte dagen, want dan bereikt nog steeds 50% van de UV-stralen door het wolkendek onze ogen. Wet B.I.G. Optometrist Marc Notenboom van Plesman Optiek weet dat een goede zonnebril 99% tot 100% van de UV-stralen moet filteren. Een zonnebril met alleen getinte glazen zijn zelfs extra gevaarlijk. De kleur vermindert de lichtintensiteit waardoor de pupildiameter wordt vergroot. Hierdoor komt er een grotere hoeveelheid schadelijke UV-stralen het oog binnen.
De werkelijke UV-filtering komt tot stand door een uitgekiende combinatie van brillenglasmateriaal, de daarin aangebrachte filters en de coating. Plesman Optiek adviseert daarom Crizal-zonneglazen, die optimale bescherming van de ogen tegen de zon garanderen. Ze filteren alle schadelijke UV-straling en zijn vervaardigd uit hoogwaardig lichtgewicht kunststof. De zonneglazen zijn bovendien voorzien van een ontspiegelde coating die de hinderlijke reflecties van de zon op de achterkant van het brillenglas wegneemt. Zelfs in het felste zonlicht blijft u alles helder en natuurlijk zien, waardoor u veilig van de zon kunt genieten. Bovendien zijn de glazen aan beide zijden voorzien van een kraswerende beschermlaag. Dankzij deze laag bieden Crizal-glazen een optimale bescherming tegen vet, vuil, krassen, stof en water.
Ga voor deskundig advies en een uitgebreid assortiment zonneglazen naarPlesman Optiek. Zij helpt u graag bij de aankoop van uw zonnebril op sterkte. Plesman Optiekheeft kennis van de nieuwste producten en technologieën en heeft de modernste technieken en meetapparatuur tot zijn beschikking, waardoor hij maatwerk kan leveren. Voor een meting en/of optometrisch onderzoek kunt u bellen naar 0346-556555. De optometrist kan uw ogen onderzoeken op UV-schade.

You must be logged in to post a comment.
Menu