Plesman Optiek

 

Maarssen – Marc Notenboom deed zijn eindscriptie over chemische lichtschade in het oog. Na 15 jaar is er eindelijk een brillenglas wat gericht is op het voorkomen van deze schade.

De schadelijkheid van onzichtbaar UV-licht is bij de meeste mensen een bekend begrip. Echter is er een zichtbare golflengte die zo niet nog schadelijker is voor de binnenkant van het  oog.

Ons weefsel moet namelijk zo goed mogelijk zichtbaar licht doorlaten. Als in dit licht dan ook een zeer schadelijke golflengte zit heeft dit voor ons oog veel gevolgen. In de loop van ons leven slijt ons netvlies. In het netvlies verdwijnen geleidelijk staafjes en kegeltjes en andere essentiële cellen. Dit wordt versneld door radicaalvorming. Schadelijke golflengtes in het zichtbare licht veroorzaken schadelijke energiedeeltjes die zich weer binden aan netvliescellen die hierdoor stuk gaan. Het lichaam ruimt deze kapotte cellen netjes op. Dit heet apoptose. Hierdoor verdwijnen vrijwel ongemerkt en geleidelijk steeds meer belangrijke cellen die nodig zijn voor het centrale zicht.

Uiteindelijk kan dit leiden tot maculadegeneratie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid en blindheid wereldwijd boven de 60 jaar. Door onze Noordelijke genen hebben Nederlanders vaak meer risico op maculadegeneratie omdat er minder pigment in het netvlies aanwezig is om schadelijke energie uit visueel licht weg te vangen. Omdat de mens steeds ouder wordt komt men in onze optometriepraktijk steeds vaker blijvend slechtziende mensen tegen met maculadegeneratie.

Het nieuwe Crizal Prevencia glas van Essilor is er op gericht om de schadelijke golflengtes uit visueel licht te blokkeren. Deze golflengtes zitten overal om u heen. In daglicht, bij bewolking of helder weer maar ook in ledlicht zoals in computerschermen. Door de belangrijke golflengtes selectief door te laten kijkt u met meer contrast en is het brillenglas kleurloos.


Deze selectieve lichtfiltering heeft tevens een positieve invloed op uw biologische ritme, gemoedstoestand, geheugen en prestaties. Ook kan het de vorming van staar vertragen.

Boven: UV-stralen en schadelijk blauwlicht zijn altijd en overal aanwezig

U zult begrijpen dat wij zeer enthousiast zijn over dit nieuwe kleurloze brillenglas. Voor meer informatie of een afspraak kunt u bellen op 0346-556555 of kijken op www.plesmanoptiek.nl en facebook/plesmanoptiek

Menu