Plesman Optiek

Het klinkt tegenstrijdig: ,,Tranende ogen als symptoom van droge ogen.” Toch is dat niet zo. Om dit te begrijpen kijken we eerst naar de werking van het oog. Lichtstralen komen binnen via de voorkant van het oog, het hoornvlies. Daarna gaat het licht door de inwendige ooglens en het beeld wordt geprojecteerd op het netvlies. Om dit beeld zo zuiver mogelijk te breken heeft het menselijk oog een zogenaamde traanfilm. Daarnaast is de traanfilm een natuurlijke barrière tegen indringers en zorgt het voor een comfortabel gevoel van het oog. De traanfilm is een 10 micrometer dik vochtlaagje dat perfect verspreidt is over het hoornvlies. Dit laagje bestaat uit een mucuslaag, een waterbuffer, en een buitenste lipidelaag. Deze lipidelaag voorkomt dat het traanvocht verdampt of uiteenvalt.

De lipidelaag wordt geproduceerd door de meiboomklieren. imageDeze klieren zitten in de ooglidrand en scheiden het vettige talgachtige buitenste laagje van de traanfilm, het zgn. ‘meibum’ uit. Bij ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking zitten deze kliertjes verstopt. Bij de een gebeurt dit zonder symptomen, de ander heeft hier weer veel last van. Op de afbeelding aan de rechterkant ziet u de verstopte meiboomklieren waar gestold meibum uit wordt gedrukt, dit is met het blote oog niet te zien.

Als de meiboomklieren verstoppen noemen we dit MGD (Meibomian Gland Dysfunction). De traanfilm bevat te weinig lipide en valt snel uiteen. Op de foto rechts ziet u een aangekleurde traanfilm. Links een stabiele traanfilm, rechts een opengebroken traanfilm. Op de donkere plekken is geen vocht aanwezig. Het gevolg: uw oog traant meer doordat de traanklier een reflex krijgt dat het oog droog valt. De waterbuffer in uw traanfilm wordt groter en dit komt de kwaliteit niet ten goede, de traan is dun en onstabiel. Uw oog kan prikken of jeuken, u ziet af en toe waziger, uw oog kan rood worden of uw oog voelt simpelweg gewoon droog aan.

image

De traditionele behandeling van MGD bestaat uit warme kompressen en een ooglidmassage. Het harde meibum wordt zacht door de hitte waarna het uitgedrukt kan worden. Dit is een lang proces dat vaak herhaald moet worden. Uit onderzoek van Pult et al., (2012) blijkt zo’n behandeling vaak niet effectief. Pult et al heeft ook proeven gedaan met een stoombril. Deze stoombril wordt op het oog geplaatst en verwarmt de oogleden zeer effectief. Uit het onderzoeksartikel blijkt dit significant de symptomen te verbeteren (P <0,05). De conclusie van het onderzoek is dat een behandeling met een stoombril effectiever is dan de traditionele behandeling . Ook een ander onderzoek van Doan et al., (2011) concludeerde dit.

Bij Plesman Optometrie beschikken wij sinds kort over deze speciale stoombril. De behandeling duurt 10 minuten. Vervolgens drukt een van onze paramedisch gediplomeerde Optometristen uw oogkliertjes onder een lokale verdoving uit met een speciaal instrument. Dit is het belangrijkste onderdeel van de behandeling. Deze laatstgenoemde procedure is vrijwel pijnloos. Na enkele dagen beoordelen wij de traanfilm opnieuw om te kijken of er een vervolg behandeling nodig is. Als de kliertjes succesvol zijn uitgedrukt zou de traanfilm stabieler moeten zijn wat resulteert in minder prikkende, rode en tranende ogen.

Heeft u last van rode, prikkende, droge of juist natte ogen of heeft u nog vragen? Belt u dan met ons: 0346-556555

DSC02000 Dit artikel is geschreven door:
Ricardo Geraerds Thesingh
Leerling Optometrie. bij Plesman Optometrie

.

Referenties:

Doan, S., Chiambaretta, F., Corteval, F., Sembeil, J., Baudouin, C. (2011). Efficacy of wet chamber warming goggles (Blephasteam®) in patients with posterior blepharitis.  Acta Ophthalmologica, 89(s248)

Pult, H., Riede-Pult, B. H., & Purslow, C. (2012). A comparison of an eyelid-warming device to traditional compress therapy. Optometry & Vision Science,89(7)

Nichols, K. K., Foulks, G. N., Bron, A. J., Glasgow, B. J., Dogru, M., Tsubota, K., … & Sullivan, D. A. (2011). The international workshop on meibomian gland dysfunction: executive summary. Investigative ophthalmology & visual science,52(4)

Menu