Plesman Optiek

Het klinkt apart, dat is het niet. Scheelzien komt heel erg veel voor. We hebben het hier wel over het zogenaamde latent scheelzien. Om te begrijpen wat dat is kijken we eerst naar de oogsamenwerking. Wanneer wij een boek lezen of andere objecten van dichtbij bekijken dan zijn de ogen naar binnen gedraaid. Als we naar de sterren kijken staan beide ogen recht naar voren. Dit is een normale situatie. Op het moment dat één oog niet meedraait, noemen we dat manifest scheelzien. Het scheelzien zoals iedereen dat kent. Maar wat is dan ‘latent’ (verborgen) scheelzien?

Stel dat u naar een object op veertig centimeter afstand kijkt. In de normale situatie zijn de ogen iets naar binnen gedraaid. De optometrist dekt één oog af en hij of zij let goed op het afgedekte oog. Het afgedekte oog gaat nu in een ruststand staan. Hij kijkt recht naar voren, of zelfs opzij in plaats van iets naar binnen. Als de afdeklepel weg wordt gehaald moet het oog weer naar binnen draaien en dus extra kracht leveren. Dit is ‘latent’ scheelzien en is een volkomen normaal verschijnsel als het binnen de grenzen blijft. Echter komt het wel eens voor dat de afwijking te groot is. Een te grote afwijking kan voor klachten zorgen: Hoofdpijn, af en toe dubbelzien, of moeilijk kunnen omschakelen van televisie kijken naar lezen of andersom.

Een oplossing hiervoor bestaat. Een optometrist kan oefeningen voorschrijven (visuele training) of prismaglazen voorschrijven. Een prismaglas verschuift het beeld. Op de afbeelding rechts is een overdreven voorbeeld te zien waarbij het rechteroog teveel naar binnen staat. De prisma buigt de lichtstralen om waardoor het beeld van links lijkt te komen. Het rechteroog kan naar binnen blijven staan en hoeft niet heel veel kracht te leveren om weer recht te staan. Dit geeft het oog rust en u behoud een enkel beeld.

Niet iedereen kan een prisma voorgeschreven krijgen. De optometrist zal hier terughoudend in zijn. Er kan gewenning optreden en onderliggende pathologieën mogen niet aanwezig zijn. Indien er een onderliggende oorzaak is zal een optometrist altijd doorverwijzen naar een orthoptist. Deze is gespecialiseerd in oogsamenwerking en neurale innervatie van de extraoculaire spieren.

Bij Plesman Optiek werken BIG geregistreerde optometristen die bevoegd zijn prismaglazen aan te meten. Heeft u last van dubbelbeelden, vage klachten, of is uw huidige prismabril aan vervanging toe? Kom dan langs of maak een afspraak. Wij zijn bereikbaar op 0346-556555

Dit artikel is geschreven door:
Ricardo Geraerds Thesingh
Leerling Optometrie bij Plesman Optometrie
Menu