Plesman Optiek

Een optometrist kijkt naar de samenwerking tussen de ogen. Door allerlei omstandigheden kan een scheefstand van de ogen ontstaan. Dit kan latent of manifest zijn. Is het latent dan is het alleen bij het dissociëren van de ogen. Bijvoorbeeld bij het dichtdoen van de ogen of in het donker. Bij het kijken kan de persoon nog zelf de ogen in de gelijke stand houden. Dit latente scheefstaan gebeurt dan bij elke knipperslag van de ogen en kan erg vermoeiend zijn.
Bij de manifeste vorm staan de ogen altijd wat scheef en indien het beeld van een van de twee ogen niet door de hersenen onderdrukt worden (suppressie) is er ook een hinderlijk dubbelzien. Een prisma mag niet zomaar aangemeten worden. Dit kan alleen door een ervaren optometrist of oogarts voorgeschreven worden. Het verkeerd aanmeten van prismas kan namelijk de oogspieren verwennen waardoor een toename van de scheefstand kan optreden. Indien de juiste prisma wordt aangemeten kan dit zeer verlichtend zijn voor klachten.

Klachten bij latent scheelzien kunnen zijn:
-Vermoeidheid
-Hoofdpijn
-Duizeligheid
-Misselijkheid
-Toename migraine

Scheelzien komt zeer vaak voor. Bij kinderen tot 5%.
Oorzaken van een scheefstand kunnen zijn.
-Aangeboren of genetisch bepaald
-Lui oog (amblyopie). Amblyopie kan ook door scheelzien juist veroorzaakt worden.
-Ongecorrigeerde sterkte-afwijking (meestal +)
-Diverse systeemaandoeningen als spierziekte en MS
-Hersentrauma of trauma rond de oogkas
-Door staaroperatie (trekken aan oog tijdens de operatie)
etc…

image

Ook is er een methode om dmv speciale prismas Meniere evenwichtsstoornissen te verhelpen. Aan de brillenglazen zie je bijna nooit dat er een prisma in verwerkt zit. Maak een afspraak voor een binoculair onderzoek indien u de samenwerking tussen uw ogen door onze optometrist wilt laten bekijken.

Bel op 0346-556555 voor een afspraak bij onze optometriepraktijk (www.optometriepraktijk.nl)

You must be logged in to post a comment.
Menu