Plesman Optiek

Maarssen – Mensen met weinig pigment in de iris en het netvlies hebben en hogere kans op maculadegeneratie op oudere leeftijd. Bij Plesman Optiek & Optometrie kan uw netvlies bekeken worden.

imageOpvallend veel licht gepigmenteerde mensen leiden aan maculadegeneratie. Maculadegeneratie is de meest voorkomende oorzaak van slechtziendheid en blindheid in Nederland bij mensen boven de zestig. Marc Notenboom van Plesman Optiek & Optometrie ziet bijna dagelijks mensen met enige mate van maculadegeneratie en heeft chemische lichtschade als zijn afstudeerscriptie gepresenteerd. De macula is het brandpunt van de ooglens en een gebied van een vierkante millimeter achterin het oog waar het beeld dat we zien op geprojecteerd wordt. De cellen van de macula zijn zeer gevoelig voor zonlicht. Celbeschadiging door de zon kan na verloop van tijd leiden tot aantasting van de macula. Radicalen veroorzaakt door hoog energierijk visueel licht kunnen de celwand van een fotoreceptor stuk maken. Pigment helpt om radicalen weg te vangen. Hoog energierijk visueel licht is licht dat boven het UV spectrum zit. imageEen eenvoudige zonnebril met UV-bescherming is dus eigenlijk niet genoeg. Een slechte zonnebril is zelfs extra schadelijk voor het oog.Het Noordelijke genetische type dat veel Nederlanders hebben biedt weinig bescherming tegen zonlicht. Het is dan ook niet meer dan logisch dat wij ons extra moeten beschermen tegen zonlicht met een zonnebril die hoog energierijk visueel licht blokkeert.

Maculadegeneratie kan bij een bepaalde levenswijze zoals roken en weinig lichaamsbeweging meer voorkomen. Ook speelt erfelijkheid een rol en slijtage door hoog energierijk licht. Via een OCT 3D scan kan door Plesman Optiek & Optometrie de gezondheid van het netvlies en de macula geheel in beeld gebracht worden. Slijtage, schade en problemen kunnen hiermee vroegtijdig gedetecteerd worden. image

Door intensieve samenwerking met netvliesspecialisten kan een eventueel noodzakelijke behandeling op tijd gestart worden. De juiste beschermende zonneglazen kunnen uiteraard door de glasspecialisten van Plesman Optiek & Optometrie geadviseerd worden.
Voor een afspraak kunt u bellen naar 0346-556555 of binnenlopen op de Dr. Plesmanlaan in Maarssen op nr. 156 tm 160.

Menu