Plesman Optiek

Een brildrager heeft verschillende motivaties waar hij zich door laat leiden bij de keuze van een bril. In dit artikel wordt getracht wat herkenbaarheid in de verschillende motivaties te schetsen. Dit kan helpen bij de aankoop van een bril. Het moraal van het verhaal is in ieder geval: “Laat u adviseren door een deskundige opticien.”

De karakterdrager
Natuurlijk is het zo dat smaken verschillen. Als de karakterdrager van een rond brilletje houdt omdat het een bepaalde uitstraling geeft waar hij zich lekker bij voelt, moet hij hier vooral voor kiezen. Want daar gaat het uiteraard om, lekker voelen. Een andere karakterdrager kiest bijvoorbeeld liever voor een wat artistieke bril om de creatieve aard te accentueren. En er zijn karakterdragers die het leuk vinden om de uitstraling van een strenge schooljuf (of meester) te hebben. Genoeg voorbeelden te verzinnen voor een karakter drager. Er zijn waarschijnlijk net zo veel verschillende montuur stijlen dan karakters.

De minimalistische drager
Deze brildrager heeft liever een bril die niet opvalt. Zo zijn er talrijke modellen en merken randloze brillen te vinden. Voor hem dus keus genoeg. Helaas zijn er veel saaie nietszeggende randloze monturen te vinden. Een vernieuwend merk op dit gebied zijn bijvoorbeeld de Titan Pro brillen. Ze zijn randloos maar de veren (zijpootjes) zijn erg modieus. De brillen zijn handgemaakt en van chirurgisch staal, oersterk en perfect voor gevoelige huidtypes. Handgemaakte producten zijn zeldzaam geworden en mogen extra gewaardeerd worden. Uiteraard moet het brillenglas zo dun mogelijk zodat het niet opvalt.

De “high tech” drager
Dit brengt ons meteen op de high tech drager. Veel randloze brillen zijn minimalistisch en een technisch hoogstandje. De brillen zijn tegenwoordig flexibel en super licht. Bij het dragen vergeet men bijna dat er een bril op de neus staat. Veel brillen zijn gemaakt van innovatieve materialen zoals flex titanium, chirurgisch staal of hoogwaardige polymeren. Nieuw gepatenteerde schanieren en glasbevestigingmethodes zijn details waar de high tech drager op moet letten. Dit geldt ook voor de materialen waar correctieglazen van gemaakt worden tegenwoordig. Zo kan men kiezen uit superdunne minerale glazen maar de echte high tech drager is meer te porren voor een ultra dun, sterk en lichte monomeer. Het liefst nog in een free form, individuele uitvoering waarbij het glas geheel op aanvraag zo dun mogelijk en met zo min mogelijk beeldvertekening geproduceerd kan http://www.2020mag.com/CMSImagesContent/2004/11/1104spot01.jpg worden. Vergelijk het met een confectie pak of een maatpak. De wereld is echt high tech geworden.

De trendvolger
Op dit moment zijn grotere brillen weer in. Echter moet het model van de bril wel vernieuwend zijn. Een gedateerd model met grote glazen kan echt niet meer. Een retro model echter wel. Retro is helemaal in. We kennen allemaal wel het Buddy Holly brilletje. Veel modellen hebben in het ontwerp een knipoog naar de jaren zestig. Het is echter geen jaren zestig model! Het is een vernieuwend model geïnspireerd op oudere ontwerpen. Ook zien we de dubbele neusbrug weer terugkomen. Is ook lekker sterk en geeft, mits in een nieuw jasje gestoken, echt een trendy look. Dit kan ook voor vrouwen en heeft niets meer met de traditionele pilotenbril te maken. De echte trend volger koopt vaak meer dan een bril en vervangt deze regelmatig.

De onderscheidende drager
Opvallend modieus met vooruitstrevende ontwerpen en kleuren zijn de kenmerken van de onderscheidende drager. Uiteraard is dit een sterk karakter drager. Deze drager laat zich niet beïnvloeden door gangbare mode trends of door het feit dat een montuur erg op valt. Hij zich juist onderscheiden van de massa. Deze dragers krijgen vaak de meester reacties van andere mensen. Deze reactie kan zijn: “Goh wat heeft u een leuke bril!” tot “Hey wat een aparte bril heeft u op!”. De eerste reactie is de meest belonende omdat hij eigenlijk zegt: “U heeft een goede smaak en u geeft mij nieuwe ideeën over wat een originele leuke bril eigenlijk is.” De onderscheidende drager is baanbrekend voor andere mensen. De tweede reactie kan wellicht uitgelegd worden als: “Die bril is erg opvallend. Leuk om eens wat anders te zien maar ik zou hem nooit durven dragen…”

De combinatiedrager
Deze brildrager laat zich door ons adviseren en kiest de beste mix van bovenstaande punten. Een goede Opticien voelt goed de eigenschappen van de klant aan en kan hierin adviseren. Hij observeert goed en laat de klant diverse stijlen passen waardoor er zich langzaam een beeld vormt. Een snelle verkoop en even een montuurtje kiezen is echt niet aan de orde. Een bril moet bij u passen en wordt de hele dag gedragen. De keuze is dus minimaal even belangrijk of zelfs belangrijker dan de keuze van kleding of sieraden. De bril bepaalt voor een zeer groot deel de uitstraling van de persoon. Een goed advies is dus essentieel.

Ouderwets
Het is niet meer van deze tijd om een bril puur te kiezen op de vorm van het gezicht. Veel onervaren opticiens hebben geleerd om een bril puur aan te passen op gezichtvormen. Driehoekig moet ovaal dragen, langwerpig moet vierkant dragen, etc. Vanzelfsprekend speelt dit mee in de keuze van een bril. Echter zijn eerder genoemde dragerstypes van hoger belang dan gezichtsvormen. Waar voelt u zich lekker mee en welke uitstraling geeft de bril. Daar is waar het om draait.

Onze winkel
Voor een goed advies kunt u altijd terecht bij in onze winkel. Bel 0346 – 556555 voor een afspraak.

You must be logged in to post a comment.
Menu